En person ska ha sovjour och bara rycka in när det behövs. Foto: Anders Kallersand/Scanpix .
BORÅS

Områdeschefen kan förstå kritiken om försämrad bemanning nattetid

1:29 min

Skyddsombudet på tre olika boenden för människor med psykosociala problem i Borås protesterar mot planerna att försämra bemanningen nattetid. Områdeschefen Helen Smith kan förstå personalens oro.

Istället för två vakna i personalen nattetid så ska den ena av två i personalen ha så kallad sovjour, det vill säga väckas om nåt händer. Och enligt skyddsombudet kan detta försämra säkerheten för personalen. Något som P4 Sjuhärad berättat om tidigare.

Helen Smith är områdeschef i Borås stad och säger så här om kritiken.

– Jag förstår att det finns en viss oro,  för man har ju haft den här bemanningen under en längre tid och det skapar ju alltid oro när det blir förändringar, säger hon.  

Helen Smith områdeschef för sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad och säger att hela förvaltningen ska spara 23 miljoner för 2014 och att man då kan spara en del pengar på att dra in en vaken nattpersonal. Hon säger också att även om hon kan förstå personalens oro så har det inte varit särskilt mycket tillbud nattetid på boendena där tidigare. Och hon tror inte att det kommer bli sämre och mindre säkert framöver.

– Men till viss del kan man säga att det kommer bli en viss skillnad. När man jobbar nattetid kommer det finnas två personer varav en är vaken, och då har man ju möjlighet att påkalla hjälp när man känner att det behövs, säger Helen Smith. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista