Stefan Brunander vill ha besked. Foto: Jan-Åke Thorell
LANDSBYGD

Mindre pengar till landsbygden

1:32 min

Det finns fortfarande många oklarheter om regeringens nya landsbygdsprogram som gäller för åren 2014 till 2020. Klart är i alla fall att det blir mindre pengar både från EU och staten.

Framför allt drabbar detta 2014 som blir något av ett förlorat år i flera avseenden. Lantbrukaren Stefan Brunander i Rävlanda sitter i LRF:s distriktsstyrelse i Västra Götaland - och han är kritisk till man inte fått besked om vad som gäller:

– Det är allvarligt och nonchalant av staten att inte vara färdig i tid, säger han. En stor del av pengarna till jordbruket kommer den här vägen och nu vet vi inte vad som gäller för 2014.

Frågan är då vad detta får för konsekvenser.

– Det blir en väldigt stor osäkerhet, och nu när vi ska ansöka om pengar så vet vi inte vad som gäller.

Det gör också planeringen svår för Stefan Brunander och andra lantbrukare.

– Ett antal miljöstöd kommer till exempel inte att rullas ut under 2014. Det allvarliga med det är att man tappar kontinuiteten.

Det finns också en osäkerhet om investeringsstöden. Enligt Brunander har man först fått besked om att det inte ska finnas något investeringsstöd, och sedan fått veta att det ska finnas lite pengar att söka.

– Därför uppmanar jag alla som täcker bygga att skicka in en ansökan och så får vi se vad som händer.

Även om mycket ännu är oklart, är det i alla fall klart att det blir mindre pengar. EU-stödet minskar och därmed minskar även det statliga stödet eftersom det är lika stort som EU-stödet.

– Det blir mindre pengar totalt, konstaterar Stefan Brunander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista