Utdrag från det hotbrev som en blivande minkfarmare fick Foto: Sten Lilliström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Åtal väntas mot djurrättsaktivisterna

3:19 min

Idag kommer åtalet mot de fem djurrättsaktivister som greps i Borås förra året. De misstänks för en mängd allvarliga brott riktade mot pälsdjursuppfödare och deras anhöriga. De som begår brott gör det för att slå ut branschen, de ser ingen annan utväg menar forskaren Kerstin Jacobsson.

Kerstin Jacobsson vid Göteborgs universitet forskar kring djurrättsaktivism och hon menar att det är en närmast religiös övertygelse som får de mest radikala djurrättsaktivisterna att begå brott:

- De har en annan världsbild och jämställer köttindustrin med mord. De känner krav att göra någonting och kan känna skuld om man inte själv handlar.

I oktober i fjol slog polisen till mot en adress i Borås där fyra av de misstänkta greps. Ytterligare en person greps i norra Skaraborg, och detta blev genombrottet för den utredning som handlar om flera mycket grova brott.

Inkastad yxa
 En blivande minkuppfödare fick garaget nedbränt, en annan fick en yxa inkastad i bostaden, anhöriga har fått en gravsten placerad i sin trädgård och det har också förekommit hot om att tända eld på bostadshus.

- De här aktivisterna har inte opinionens stöd, de vet de om. Målsättningen för dem är att skapa ekonomisk skada och slå ut branschen.

Inom djurrättsrörelsen finns det två grenar menar forskaren Kerstin Jacobsson; en som arbetar för ett bättre djurskydd och en som för en befrielsekamp för djuren. Förenklat - en del som kämpar för större burar och en del som vill att djuren ska vara fria individer. Bland dessa finns en liten skara som inte drar sig för att begå brott, inte ens om de utsätter andra människor för fara.

- Ofta så skiljer de mellan sabotage och våld mot en individ, människor är ju också varelser. Men det finns influenser från mer militanta aktivister i till exempel England.

Kan man säga att de här grupperna som begår brott agerar lite som terroristceller?
- Ja, de är som små celler och det gör också att det är förhållandevis ovanligt med åtal.

Flera av de misstänkta har tidigare dömts för brott riktade mot människor inom pälsindustrin, bland annat mordbrand och olaga intrång. Och Kerstin Jacobssons forskning kring djurrättsaktivism visar att samhällets straff inte är avskräckande:

- Det har en hög status att ha gjort aktioner, till exempel att befria djur. Men många inom djurrättsrörelsen tar också avstånd från brott som riktas mot människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista