BORÅS

Borås tvingas betala miljoner efter dom

0:51 min

Borås Stad har inte rätt att använda överskott från Borås Elnät till exempelvis Borås Djupark och Sommartorsdagarna. Det är innebörden av en dom i Förvaltningsrätten.

Domen upphäver de beslut om avkastning och vinstutdelning från Borås Elnät AB.

Enligt boråsaren Olle Lindeblad som drivit frågan menar Förvaltningsrätten att företagets stora överskott tyder på att verksamheten inte bedrivs på ett sådant sätt att intäkterna motsvarar kostnaderna.

– Klart jag är nöjd över utgången. Förvaltningsrätten har upphävt alla de beslut jag överklagat, säger Olle Lindeblad till P4 Sjuhärad.

Enligt Olle Lindeblads tolkning måste nu Borås Elnät betala tillbaka överskott till elkunderna ända sedan 1996.

Det skulle i så fall röra sig om en kostand för Borås Stad på flera hundra miljoner kronor.

Borås stad kommer att överklaga domen säger Ulf Olsson (S) kommunalråd i Borås till P4 Sjuhärad:

– Vi kommer ju att överklaga frågan så den juridiska processen kommer att fortsätta i högre instans.

Förvaltningsrätten skriver i domen att man för "2013 har ett påtagligt överskott budgeterats i Elnäts verksamhet. Av utredningen i målet framgår att verksamheten även tidigare genererat stabila överskott och att koncernbidrag lämnats även tidigare. Något behov av överskott för att täcka ansamlade förluster har inte påvisats. Inte heller i övrigt har omständigheter framkommit som tyder på att Elnät har ett omedelbart behov av kapitaltillskott för attfinansiera kostnader i verksamheten.

Slutligen har kommunen inte visat att överskott och koncernbidrag varit nödvändiga för att kompensera kommunen för kostnader den haft för bolagets räkning.

Mot bakgrund härav finner förvaltningsrätten att kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i strid med KL:s bestämmelser har beslutat om att historiska överskott ska användas för annat än kostnader i verksamheten och att verksamheten under år 2013 och fortsättningsvis ska bedrivas på sådant sätt att större överskott uppstår än vad som är motiverat av nödvändiga kostnader i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista