Sven Erikssonskolan i Borås. Foto: Lisa Wahlström

Lärarlarm i Borås: barn lediga för mycket

1:30 min

Skolan behöver föräldrarnas stöd för att få en högre disciplin i skolan. Det tror i alla fall Aline Sjögren som är svenskalärare på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

I en debattartikel i Borås Tidning vill Aline Sjögren väcka diskussion om föräldrars inverkan på barnens skolgång. Hon vill att fler föräldrar tar större ansvar för sina barns skolgång. Föräldrarna kan påverka barnens närvaro, läxor, tidspassning genom att visa hur viktig skolan är och exempelvis inte boka semesterresor på loven.

– Det är väldigt vanligt att åka på resor och då åker man på lovet men det spiller liksom över lite före eller lite efter lovet eller så åker man mitt i terminen. Och så tänker man att det här klarar mitt barn ändå. Men då sänder man den signalen till sina barn "att det här tycker vi är viktigare än skolan", säger Aline Sjögren.

– Det handlar om att föregå med gott exempel och att säga att det är viktigt att gå i skolan, det är inte okej att skolka, det är inte okej att komma för sent, säger Aline Sjögren.

Aline menar att förälder bör ha större uppsyn över sina barns skolgång när det gäller frånvaro, läxor eller tidpassning.

 - Eleverna måste vara här och vi måste ha den bilden i samhället. Jag tycker att man kan tänka att man hjälper sina barn att komma till skolan, man ser till så att de är i skolan, man pratar med dem om de inte är i skolan och man bokar semesterresor på loven, säger Aline.

Många av eleverna på Sven Eriksongymnasiet tar sin skolgång på stort allvar och enligt dem bidrar föräldrarna på ett sätt som motiverar. 

– Föräldrarna har ett väldigt stort inflytande på hur motiverad man är. Alla kanske inte vet hur viktigt det är men då kan föräldrarna hjälpa till och påverka det, säger Shayan Sabcandam, elev på Sven Eriksonsgymnasiet.

Vad gör dina föräldrar för att få dig motiverad?

– De snackar med mig och säger hur viktigt det är för min framtid, säger Shayan Sabcandam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista