Rebecka Åhlund. Foto: Privat

Koppen fick Rebecka att älska sin mens

"Så länge vi oroar oss för mensen står vi inte på barrikaderna"
2:38 min

Tidigare hatade hon sin mens - nu älskar hon den. P4 Sjuhärad pratar mens med profilen, författaren och krönikören Rebecka Åhlund från Borås. Hon omfamnar sin mens.

– Jag skaffade mig en menskopp som är ett mycket roligare mensskydd än bindor och tamponger. Jag var väldigt skeptisk först, det kändes som att baxa in en flygel, men när man får till det är det väldigt bra. Man ser hur mycket man blöder, säger Rebecka Åhlund.

Menskoppen är en slags behållare av plast eller latex som förs in i slidan och fångar upp blodet. Koppen går, till skillnad från bindor och tamponger, att återanvända.

– Jag började fantisera om att jag skulle börja samla blodet och kanske hälla på växter som jag planterar. Som Hollywoodmänniskor gör, hippies som planterar träd på sina moderkakor. Jag gillar häxtricks och sånt, säger Rebecka Åhlund.

– Det finns en bok som heter kroppspanik. Författaren skriver att så länge kvinnorna står på vågen står dom inte på barrikaderna. Man kan jämföra med mensen. Så länge vi oroar oss för att det ska synas att vi har mensen så står vi inte heller på barrikaderna, säger Rebecka Åhlund.

– Omfamna din mens ístället, det är magiskt. Vi har ju mensen för att vi ska kunna föda barn, det är ju det mäktigaste som finns, säger Rebecka Åhlund.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".