Psykologen Marianne Stoltz tycker att sömnläkemedel är en kortsiktig lösning på ett komplext problem. Bild: Christopher Johansson/Sveriges Radio

KBT effektivt mot sömnstörningar

4:37 min

Invånarna i Västra Götaland äter mest sömnmedel och lugnande i Sverige, enligt statistik från regionen. Ett sätt att minska användningen kan bland annat vara psykoterapi.

Marianne Stoltz arbetar som psykolog på Psykoterapi institutet i Skara och enligt henne är inte läkemedel hela lösningen på ett så komplext problem som dålig sömn.

– Det kan vara en del av en behandling men man behöver göra mer för att ändra sin livssituation, säger hon.

En behandlingsmetod är kognitiv beteende terapi, KBT som syftar till att hitta strategier och hitta lösningar på problem som kan ligga till grund för exempelvis sömnlöshet.

– Just KBT är i ropet nu och går ut på att patienten tillsammans med en erfaren psykoterapeuft går igenom invanda tankemönster, säger Marianne Stoltz.

Hon menar att det krävs en hel del av den som söker hjälp.

– Alla är i grund och botten vanemänniskor och det gäller att bryta dessa vanor för att personen ska kunna hitta strategier för att bättre hantera sin verklighet och upplevda problem, säger Marianne Stoltz.

Christopher Johansson
0500- 773014
christopher.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista