Eino Hiltunen känner sig handlingslös när kommunen inte vill hjälpa hans frus vård. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
HERRLJUNGA

Dementa Senja får ingen vård på finska

1:33 min

I två år har Eino Hiltunen kämpat för att få en finsktalande vårdare åt sin dementa fru. Trots att han har lagen på sin sida har inget gjorts från kommunens sida.

Senja Hiltunen är 75 år och bor i dag på ett äldreboende i Herrljunga kommun. Men genom sin demens har hon tappat det svenska språket och kan i dag inte kommunicera på svenska.

– Hon förstår inte vad personalen säger. Hon är väldigt ledsen ibland och hon gråter och säger att hon inte vill vara här. Det är jobbigt, säger Senjas man Eino.

Enligt socialtjänstlagen ska kommunen verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska där detta behövs i omvården av äldre människor.

Eino har vädjat till Herrljunga om hjälp i två år nu, men utan resultat.

– Jag tycker inte att de har lyssnat på mig tillräckligt och inte tagit hänsyn. I Herrljunga kommun bor det 160 som är födda i Finland och de flesta är över 60 år så behovet kommer bli större om några år. Jag vet inte vad man ska göra, säger Eino Hiltunen.

Mats Palm är kommunstyrelsens ordförande och han säger att de upptäckt ett problem som de i dag håller  på att lösa. Hur lång tid det kommer ta vill han inte gå in på. 

– Vi ska absolut se till att tillmötesgå de språkliga behov som dyker upp i kommun. Det är vårt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista