1 av 2
Simonsland, Textile Fashion och Borås stad. Montage: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Annica Berg, vd för Borås kommunala bolag Textile Fashion. Foto: Jenny Hellström.
SIMONSLAND

Borås får ett nytt förlustbolag

1:46 min

Borås stads nya bolag Textile Fashion ska bland annat marknadsföra verksamheterna i Simonsland, men redan nu räknar man med miljonförluster. Satsningen försvaras av kommunalråd Ulf Olsson (S).

Det nya kommunala bolaget har fått namnet Borås Stad Textile Fashion och ska vara en servicefunktion för verksamheterna i Simonsland. Det ska även marknadsföra dem utåt. Kommunen är en stor hyresgäst i Simonsland, liksom högskolan.

– Bolaget är till för att fungera som ett kitt mellan de verksamheter som finns i huset och för att det ska hända bra saker, så att vi ska få synergier av den här samlokaliseringen som man har skapat, säger bolagets vd Annica Berg om vad man hoppas uppnå.

Men redan nu räknar kommunen med att bolaget kommer att gå med förlust. Enligt budgeten för 2014 beräknas förlusten till nästan sex miljoner kronor.
Den nya bolaget ingår i kommunens koncern Borås stadshus AB. I veckan kom en dom i förvaltningsrätten som innebär att kommunen inte längre får föra över vinster från det kommunala bolaget Borås Elnät till de andra bolagen i koncernen som går med förlust.

Men kommunalrådet Ulf Olsson (S) är inte orolig för ekonomin i det nya bolaget och han menar att Borås stad Textile Fashion är en nödvändig satsning för Borås som textilstad.

– Det är viktigt för oss att utveckla de styrkeområden vi har i kommunen, säger Ulf Olsson.

Den största enskilda kostnadsposten för det nya bolaget är hyran. P4 Sjuhärads granskning visar att bolaget hyr merparten av de gemensamma utrymmena i Simonsland, till exempel entrén och olika möteslokaler.

Kommunen står för hela hyreskostnaden - fyra miljoner per år - trots att ytorna också nyttjas av högskolan. När det gäller möteslokalerna, som alltså också bekostas av kommunen, säger avtalet att högskolan har rätt att använda dem - helt kostnadsfritt.

 – Det ligger i kommunens intresse att vi har en stark högskola, och vi stöttar gärna högskolan, säger Ulf Olsson.

Men är det inte rimligt att högskolan betalar hyra för de salar som studenterna nyttjar?

– Det pågår en diskussion om hur de här förhållandena ska se ut, men rent principiellt har vi inget emot att staden tillsammans med högskolan utvecklar verksamheten, säger Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista