Tekniken kallas Anpr och används av polisen i England. Foto: Kenneth John Brown /Flickr/CC BY-NC

Nya poliskameran scannar nummerplåtar blixtsnabbt

1:31 min

Snart kommer det att rulla polisbilar i Västra Götaland utrustade kameror som automatiskt scannar nummerskyltarna på fordon som polisbilen möter eller kör bakom.

Håkan Rydberg är kommissarie och ansvarig av den nya tekniken i Halland och Västra Götaland.

– Den informationen man får då ifrån nummerskylten kontrolleras i en dator, om bilen är belagd med någon brist – körförbud, efterlyst, oskattat och så vidare.

– Den avläser i princip varenda bil man möter.

Det här är till att börja med ett pilotprojekt som kommer att pågå i två månader. En av anledningarna till att den nya tekniken behövs är att man sedan några år tillbaka har tagit bort kontrollmärket från nummerplåtarna.

Det var tidigare ett snabbt sätt för polisen att kunna se att ett fordon var besiktigat och skattat. Frågan är om det nya kamerasystemet kommer att inkräkta på den personliga integriteten, men det är inte Håkan Rydberg orolig över.

– Det här är ingen skillnad mot att fråga via radio. Skillnaden är att här får du uppgifterna mycket snabbare. Möter man ett fordon har man informationen innan fordonet passerat.

Lisa Hedström Arvidsson
lisa.hedstrom_arvidsson@sverigesradio.se
Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista