1 av 5
OS-mästsren Anastasya Davydova och gymnasten Khorkina med OS-facklan i Moskva. Foto: Dmitry Lovetsky/AP/TT
2 av 5
Sotji OS 2014 märks överallt, också i parken där Leninstatyn står kvar. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
3 av 5
Skidorten Krasnaja Poljana där de alpina sporterna ska hållas. Foto: Sotji Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
4 av 5
Historia och samhällsläraren Arsen Visjnevskij hoppade av det påtvingade oavlönade OS byggjobbet efter en dag. Foto: Maria Persson Löfgren/Ekot.
5 av 5
De är inte många de som deltar i den sista demonstrationen mot OS i Sotji, med slogan som "nej till kommunal terror" Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
STAFFANS TANKAR 19/1-14

"Vem bryr sig om Sotji i mars?"

Staffan: Utbredd fattigdom, men det byggs för miljarder
3:18 min

Sportansvarig Staffan Kulneff levererar rejäla bredsidor åt miljardrullningen i Sotji och Rio de Janeiro och Tyresös argentiska importsatsning.

Telegram fotboll:
Elfsborg har skrivit kontrakt med fem argentinska landslagsspelare. Samtliga förväntas ta en ordinarie plats i startelvan.

Ärligt talat, hur kul låter det på en skala? Det är vad Tyresö gjort i damallsvenskan. Vadå, satsa på de egna ungdomarna? Vadå, göra en social insats? Vadå, utveckla svensk ungdomsfotboll?

Rätt ute i Elfsborg
Nej, gudskelov är fallet inte så i Elfsborg som nu inleder säsongen. Och jag ska erkänna, jag har inte varit så spänd på en säsong på många år som i år. En ung trupp med flera egna produkter. Första steget på att skapa något eget. Inga dyra nyfärvärv. Än så länge.

Jag ser mycket hellre ett sådant lag kämpa som små djur och kanske förlora då och då, än välbetalda så kallade stjärnor som lattjar omkring utan särskilt mycket glöd. Det är NU som publik och sponsorer ska stötta. Det är nu de behövs mer än någon gång.
Sedan är det intressant med tränarkonstellationen med gubbar som redan fanns i föreningen, redan var anställda. Nytt upplägg men också nödvändigt ekonomiskt. Inte hade man haft råd att lägga flera miljoner på en ny tränarkraft samtidigt som Lennartsson fortfarande kostar sina miljoner.

Basketundret
Annars är självklart Borås Basket säsongens roligaste upplevelse. Vilka fester, och receptet har varit ganska enkelt. Tvärt emot hockeyns. Nu ska dock sägas att det är lättare att hålla en baskettrupp med 12 spelare, där kanske hälften har hyfsade löner jämfört med hockey med 25 heltidsanställda, som det var i allsvenskan för BHC.

Receptet då. Jo, har man en miljon kan man hålla sig med spelare som kostar en miljon. Har man 2 miljoner kan man hålla sig med spelare som kostar 2 miljoner, inte 5 miljoner. Så enkel är grunden. Sedan tillkommer allt det där andra: bra spel, lite tur, inomhus varmt och gott, underhållning, show, fest och fyrverkerier och mängder av frivilliga som inte kostar ett öre.

Miljardrullning för ett fåtal
Snart är det OS - för TV-tittarna i betalkanaler (som inte alla har). Så ser marknaden ut. Men, alla borde ha tillgång till bilder, till de bästa ögonblicken, för alla intresserade, även de i glesbygd och de som inte har råd.

OS i Sotji kostar över 350 miljarder att arrangera - detta i ett land där många människor har det knapert och där många blivit rejält utnyttjade under till exempel byggandet av arenor.
Samma sak i Brasilien där fotbolls-VM ska arrangeras. Fattigdomen är utbredd samtidigt som det byggs arenor för miljarder även där.

Nej, gör så här. Permanenta stora arrangemang i orter där det redan finns de flesta arenorna. Sätt ett tak för kostnaden och använd en liten del av det man sparar till talangutveckling, till stöd för fattiga länder som har talanger som inte har chansen att få bra träning.

För ärligt talat, vem bryr sig om Sotji efter februari 2014?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".