Borås polishus. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Ville hjälpa polis - blev gripen

1:37 min

Mannen ville bara hjälpa polisen men blev istället gripen och förhörd. Enligt en anonym anmälan gjord av flera poliser ska en högre polistjänsteman i Borås utsatt honom för våld och förnedring.

Enligt chefsåklagare Bengt Landahl på riksenheten för polismål är bevisläget komplicerat, någon misstänkt finns i dagsläget inte för det påstådda brottet:

– Ja, det finns ju misstankar om brott men vem den personen är är vi inte säkra på ännu, säger Bengt Landahl.

Enligt Borås Tidning ska en kvinna upptäckt en jacka som någon slängt ifrån sig i samband med gripandet av tre män vid Sandwalls plats i centerala Borås i höstas.

De tre männen var misstänkta för att ha stulit hemma hos en äldre kvinna.

Kvinnan på platsen ger då den kvarglömda jackan till sin man som tillsammans med sin son går för att lämna in den på polishuset.

På väg till polishuset ringer en mobiltelefon i jackan och mannen svarar. Det är polisen som ringer för att försöka lokalisera telefonen vilket de också gör, och då griper mannen och hans son.

I förhör om stölden mot den äldre damen ska mannen om och om igen försökt förklara att han bara velat hjälpa polisen. Efter sex timmar blir han och sonen släppta. Mannen är då mycket upprörd och talar om att göra en anmälan. Något han aldrig gör.

Där kunde berättelsen ha slutat, men en tid senare skriver ett antal anonyma poliser en anmälan där de beskriver hur en utpekad högre polistjänsteman tagit stryptag och förnedrat mannen under tiden i polishuset. Poliserna skriver att de är rädda för att framträda med namn.

Även om den man som ska ha råkat så här illa ut själv inte gjort någon anmälan och inte heller varit intresserad av att medverka i förundersökningen och att de poliser som skrivit brevet är anonyma, anser åklagare Bengt Landahl att han på fötter att utreda omständigheterna.

– Man ska vända på de stenar som finns att vända på och det är det vi gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista