Foto: Jessica Gow /TT.
OMSORG

Herrljunga missade vädjan från dement

1:24 min

Det ser mörkt ut för 75- åriga Senja. I två år har hon vädjat om att få finsktalande dementpersonal till sitt vårdhem. Trots det har Socialnämnden inte hört talas om fallet.

I två år har Eino Hiltunen försökt att få finsktalande demensvårdare åt sin fru Senja.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Mats Palm ligger ärendet just nu hos Socialnämnden, men där har man aldrig hört talas om fallet.

– Nej, enskilda ärenden är det ytterst sällan som vi känner till. Det är när någon anhörig eller om individen själv tar kontakt, säger nämndens ordförande Lennart Ottosson.

Enligt lag ska man kunna ansöka om finsktalande vårdpersonal och få ett beslut som man vidare kan välja att överklaga till förvaltningsrätten eller inspektionen för vård och omsorg. I Einos fall har man väntat på ett beslut i två år utan resultat. 

Enligt honom har det försvagat hans frus sociala hälsa. Om ärendet hamnat hos Socialnämnden tidigare kanske problemet redan hade varit löst.

– Jag vet att vi att vi har personal som är finskspråkiga. Det kan ju hända att man genom omplaceringar eller vidarutbildningar kan rätta till situationen till det bättre, säger Lennart Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista