Johan Huldt, t.f. chef på Borås Stadsteater. Foto: Tobias Walka.
STADSTEATERN

Johan Huldt ny teaterchef i Borås

1:00 min

Efter höstens turbulens kring chefsposten på Borås stadsteater är det nu klart att 63-årige Johan Huldt blir ny tillförordnad chef. Det beslutade kulturnämnden på torsdagskvällen.

Johan Huldt, som bor i Stockholm, börjar sitt jobb omedelbart. För boråspubliken är han känd för som regissör för 2012 års teateruppsättning "Spöket på Canterville".
Han har 40-års erfarenhet inom teatern och har över 100 uppsättningar bakom sig. Framförallt är det som regissör, men han har också skrivit teateruppsättningar.

– Jag gillar teatern i Borås. Det var i samband med att vi pratade om ett annat projekt som jag fick frågan att ta över som chef tillfälligt, säger Johan Huldt.

I två dagar fick förre tillfällige chefen jobba innan han fick sparken. Nu hoppas kulturnämnden på en mer varaktig lösning.

– Kulturnämnden ser fram mot ett givande samarbete med en kunnig teaterman, säger nämndens ordförande Bengt Wahlgren.

 Fram till i höst ska han leda teatern, då ska en permanent lösning med dubbelt ledarskap vara klar.

– Som det känns är det en mycket bra lösning, nu kan vi börja skapa teater igen, säger Lars G Svensson, skådespelare och facklig ordförande på teatern.

Det var i höstas som Borås blev en visa i teatersverige när dåvarande chefen Monika Wilderoth hoppade av under stort rabalder. Kulturnämnden var omöjlig att samarbeta med, menade hon, och beskrev Stadsteaterns verksamhet som föråldrad och byggd på "total dysfunktion".

En nygammal lösning blev tidigare chefen Gugge Sandström som kallades in, nyss pensionerad från Dalateatern. Men Sandström stack inte under stol med att han hade samma åsikter som Wilderoth, och fick sparken efter två dagar. Efter det hängdes en banderoll med texten "Teaterchef utan åsikter sökes" upp på Kulturhusets fasad.

– Har Johan Huldt fått nån form av munkavle inför jobbet?

– Det har vi aldrig gjort! Vi har ju yttrandefrihet i det här landet, säger Bengt Wahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista