Foto: Sara Johansson
BORÅS

Ny upphandling av bussar i Borås

1:10 min

Upphandlingen av busstrafiken i Borås ska göras om. Det är innebörden av en dom i förvaltningsrätten igår, efter att det kommunala bolaget Borås lokaltrafik hade överklagat upphandlingen.

Borås lokaltrafik som idag kör stadstrafiken förlorade i somras upphandlingen av en ny avtalsperiod. Men bolaget överklagade det beslutet och har alltså nu fått rätt.

– Det var stor glädje på alla händer och fötter i bolaget när vi fick beskedet, säger Olle Engström (M) - ordförande i Borås Lokaltrafik.

Borås lokaltrafiks nuvarande avtal med Västtrafik om att köra stadsbussarna i Borås går ut i augusti i år. När upphandlingen av nästa avtalsperiod slutfördes i somras, så vann bolaget Nobina den upphandlingen trots att Borås lokaltrafiks anbud var något lägre.

Anledningen var att Nobina fick en högre kvalitetspoäng. Men Borås lokaltrafik menade att det var brister i upphandlingen gällande hur bolagens kvalite värderades.

Och nu har alltså förvaltningsrätten gett Borås lokaltrafik rätt. Om Västtrafik som genomförde upphandlingen kommer att överklaga domen är ännu oklart. Men om det nu blir en ny upphandling, så menar Olle Engström att Borås Lokaltrafik har goda möjligheter att vinna den.

– Om jag ska uttrycka mig försiktigt så är det väl så att våra möjligheter att lämna ett anbud på lika villkor som de andra har ökat dramatiskt. För nu har vi gjort den här kvalitetsbilagan och fått feedback på den från Västtrafik. Så lite enkelt uttryckt så vet vi nu hur det ska skrivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista