1 av 4
Lundsbergselever på väg in till rättegången tidigare i januari. Idag kom domen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Den brännskadades Lundsbergselevens ryggtavla. Bilden hämtad ut polisens förundersökningsprotokoll.
3 av 4
Strykjärnet som användes under "nollningen". Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.
4 av 4
Niclas Wargren, åklagare, ville att samtliga åtalade skulle dömas till böter. Så blev inte fallet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Lundsbergselever döms för nollning

Två elever döms för vållande till kroppskada för den s.k. ”strykjärnsnollningen” på Lundsberg i augusti. Alla nio åtalade frias från olaga hot, ofredande och medhjälp.

Påföljden för de två eleverna bestäms till 40 dagsböter á 50 kronor. De ska också betala ett skadestånd till den brännskadade eleven på 19 400 kr.

Tingsrätten frikänner emellertid alla elever och den åtalade anställde från åtalen för olaga hot alternativt ofredande och medhjälp.

- Det ligger i sakens natur att man måste vara mycket försiktig när man handhar ett strykjärn. Det har de inte varit, säger rättens ordförande lagmannen Lars Bjurstam.

Försvarsadvokat Johan Åkermark som företräder den elev som satte i strykjärnets kontakt i eluttaget ifrågasatte hela åtalet i samband med rättegången.

- I svensk rätt är det inte olagligt att vara klantig eller fumlig. För att man ska bli straffad för oaktsamhetsbrott så krävs det en mycket högre grad av oaktsamhet, sa han då.

Tingsrätten frikänner de nio eleverna från åtalet för olaga hot alternativt ofredande. Tingsrätten bedömer att tre av målsägandena inte har utsatts för olaga hot eller ofredande eftersom de före nollningen fått information om att den skulle äga rum och att de förstått att nollningen inte var allvarligt menad.

I fallet med den elev som brännskadades gör tingsrätten en helt annan bedömning. Tingsrätten menar att den eleven inte fått någon information och upplevde nollningen som hotfull. Tingsrätten frikänner emellertid eleverna eftersom de inte hade avsikt att hota eller ofreda och inte heller förstod att den brännskadade eleven uppfattade nollningen på det sättet.

Den anställde åtalades för medhjälp. Tingsrätten finner i det fallet att den anställde visserligen godkänt att ett strykjärn fick användas under nollningen, men att han inte varit införstådd med hur nollningen i övrigt skulle gå till. Han hade heller inte, menar tingsrätten, inte heller förstått att den skulle genomföras på ett sätt som kunde uppfattas som hotfullt.

- Han har helt enkelt inte haft hela bilden klar för sig, säger rättens ordförande Lars Bjurstam.

Bakgrund:
En lördag i augusti 2013 skulle terminens första disco skulle äga rum på skolan. För att komma in på discot skulle de yngre eleverna ha ett "existensbevis", det vill säga ha genomfört en nollning, enligt det som framkommit i rätten. Nollningen slutade med att en 14-årig förstaårselev blev brännskadad av ett strykjärn.
Nio elever åtalades för olaga hot alternativt ofredandet. Två av dem åtalades dessutom för vållande av kroppsskada. En anställd åtalades för medhjälp till olaga hot, alternativt olaga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista