Foto: Mattias Lindén
FREDAGSINTERVJUN 27/1-14

Subkulturer fängslar Boråsaktuell konstnär

Ulrika Wärmling: Konstnär är ett viktigt och fint yrke
15 min

Kläder som identitetsbärare är något som fascinerar konstären Ulrika Wärmling. Det löper som en röd tråd genom hennes konstnärsskap.

Ulrika Wärmling är en av den fyra konstnärer som finns representerade på Borås konstmuseums nya utställning Drömfångare.
Hon målar något som kan kallas för klassiska porträttmålningar men med den skillnaden att motiven är människor som representerar nutida subkulturer. Främst är det japanska lolitakulturen som har fångat hennes intresse och hon har följt den sedan 2005.

Hon är en traditionell porträttmålare så till motto att det är riktiga personer hon målar av och hennes arbetsmetod är delvis nästan journalistisk. Hon samlar in så mycket information som möjligt om den person som hon ska måla av och tar sedan massvis med foton innan hon bestämmer hur tavlan ska se ut.

– Själva målandet är egentligen en ganska liten del av processen med mina tavlor. Det sker ofta under en kort och intensiv period. Större delen av mitt arbete består i att samla in information och att planera, säger Ulrika Wärmling.

Hennes intresse för subkulturer föddes under den egna tonårstiden och hon tror att en anledning till att hon ägnar sig så mycket åt att dokumentera dem nu är att hon kände och känner någon form av beudran för dem som vågade vara mer extrem än henne själv.

Hon beskriver sig som en utomstående betraktare men såger också att hon mer och mer har börjat närma sig det hon skildrar.

– Bland att har jag nu börjat göra egna kläder i lolitakulturstil och experminetera med det. De flesta av de modeller som jag har målat av har själva sytt de kläder som de poserar i, säger Ulrika Wärmling.

Själva konstnärsyrket beskriver hon nästan som ett kall och att hon ända sedan barnsben hela tiden har fått höra att hon borde bli något konstnärligt. Det gör att han menar att hon egentligen aldrig hade något val än att bli just konstnär.

Utställningen Drömfångare pågår mellan den 25 januari och den 13 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".