1 av 3
Staffan Bengtsson, en av villaägarna i Vårgårda som nu får processa vidare. Foto: Joel Wendle.
2 av 3
Staffans hus, 20 centimeter lägre på ena sidan. Foto: Joel Wendle.
3 av 3
Vårgårdas kommunstyrelseordförande Mattias Olsson (M). Foto: Joel Wendle.

Lutande hus i Vårgårda till HD

Villaägare: Psykisk press i ett år till
1:55 min

Vårgårda tvingas driva fallet med tre lutande villor vidare till Högsta domstolen. Kommunen krävs på miljoner för felaktig markplanering, och har redan förlorat i två instanser.

Vårgårda kommun kommeer att driva fallet med de tre lutande villorna vidare till Högsta domstolen.

Ett tungt besked för bland andra Staffan Bengtsson, en av villaägarna.

– Det ät åtta, tio, tolv månader till som vi måste gå och fundera på vad som händer. Det är en prykisk press vi levt med fem år nu, och nu blir det ett år till.

2008 märkte Staffan och hans sambo Gun Wingqvist att deras nybyggda hus på Fridhemsgatan i Vårgårda hade börjat luta. Idag handlar det om en skillnad på omkring 20 centimeter från ena änden av huset till den andra, vilket bland annat har lett till sprickor i flera väggar. Ytterligare två grannhus har drabbats av samma problem.

Efter fem år av rättsprocesser har både tingsrätten och hovrätten gett villaägarna rätt. Vårgårda kommun som detaljplanlagt området har dömts att betala skadestånd på 2,5 miljoner vardera till husägarna.

Kommunstyrelsens ordförande i Vårgårda, moderaten Mattias Olsson, säger att han egentligen inte vill driva fallet vidare - men att kommunens försäkringsbolag Länsförsäkringar inte gett dem något val.

– Man kan säga att de tvingat oss att gå vidare, för annars får vi inte ut försäkringspengarna. Jag skulle vilja sluta och vi har framfört det. Sedan kan man ha en viss förståelse för ett försäkringsbolags syn på detta.

Även om Staffan Bengtsson och Gun Wingqvist skulle få rätt mot kommunen i slutändan så kommer det alltså att dra ut ytterligare på tiden. De skulle även behöva flytta ut ur huset under tiden som det åtgärdas.
De är idag i 70-årsåldern och Staffan är osäker på om de kommer att bo kvar i huset.

– Vi kanske ändå inte kan klara trädgården när vi kommer tillbaka, och då är det kanske bättre att ta pengarna och flytta från kommunen. För vår del är det ingen attraktiv kommun att bo i.

Besvikna?

– Mycket!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".