1 av 6
Trådrullar på textilhögskolans trikålabb. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
2 av 6
Trådrullar på textilhögskolan. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
3 av 6
Anna Steen på rundvandring på Textilhögskolan. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
4 av 6
Maskin för smart textil, en av fem i världen.Hit kommer forskare långväga ifrån. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
5 av 6
Brudklänning på Textilhögskolan. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
6 av 6
Kimberly Andersson från Nässjö är intresserad av att studera i Borås. Foto Sara Kvist P4 Sjuhärad
BORÅS

Textilhögskolan synas i sömmarna av blivande studenter

Rekryteraren: Det kommer busslaster
1:36 min

Textilhögskolan har öppet hus för blivande studenter och visar upp sina nya lokaler i Simonsland. – Det kommer faktiskt busslaster från flera ställen i landet, säger Anneli Bentzlin studentrekryterare på textilhögskolan.

Elever från de olika utbildningarna finns på plats och visar de olika salarna och svarar på frågor från nyfikna blivande studenter. Det känns speciellt att få visa upp de nya lokalerna tycker studentrekryteraren:

– Det är fantastiskt roligt väldigt väldigt spännande och jag hoppas att det kommer massor med folk idag säger Anneli Bentzlin.

Den första guidade turen startade kl 10 och efter en timmes rundvandring har många frågor fått svar.

– Jag har fått reda på mer än vad jag trodde, att man ska lära sig grunden om textil, det är bra att man får en inblick om det som man sedan ska göra i teorin när man ska bli inköpare, säger Anna Steen som funderar på att läsa här.

Många av de nyfikna är långväga, det väntas till exempel en buss från Luleå. Nathalie Johansson Strand har flugit hit från Stockholm:

– Jag är intresserad av skolan, det är ganska nybyggt, jag ska kolla in utbildningarna, säger hon.

Vad är första intrycket?

– Det är bra det är fräscht och stora lokaler, det är spännande säger Nathalie Johansson Strand.

Blivande studenter får se Textilhögskolans olika labb och salar, de senaste resurserna visas upp. På en rundvandring från topp till botten på skolan fick nyfikna se både gamla maskiner, fortfarande i bruk, och det senaste i branschen. Här finns en maskin för smarta textilier där man kan sticka med metalltråd och skapa tex medicinsk textil, det är en av fem i världen berättar vår guide, Amanda Dahllöf som annars går tredje året på textilekonomprogrammet.

– Jag kommer ihåg hur det kändes när jag var här innan jag började, och jag blir lite pirrig av själva känslan, men jag är jättestolt över skolan och det är jättekul att få gå runt och visa och berätta, säger hon.

I den stora vävsalen får vi höra skillnaden på en vävstol från 70-talet och en ny datoriserad, den senare låter mer som en skrivare och 70-talaren slår så man behöver skydd för öronen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".