Mikael M Karlsson. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Högerextrema motades bort i Borås

1:06 min

När en grupp högerextremister på söndagskvällen affischerade i Borås för en nazistisk nätsajt, så reagerade ungdomspolitiker. Affischerna revs ner och extremisterna konfronterades.

Mikael M Karlsson, som är engagerad i Borås S-studenter, var den som först upptäckte affischerna när han var ute och promenerade med sin flickvän.

– Jag var på väg att plocka ner en affisch men då sa min partner till mig att det var nog dumt eftersom de var tio meter framför mig och det kan vara dumt att provocera en våldsam rörelse, berättar han.

Istället ringde Mikael och hans flickvän sina kamrater i olika ungdomspartier.

– På 20 minuter var vi dubbelt så många som dem och då började vi plocka ner deras affischer.

Mikael berättar att personerna som hade satt upp affischerna då kom tillbaka och ville slåss.

– Men när de såg att vi var så pass många så åkte de hem i stället. Så vi vann gårdagens strid med ickevåldsmetoder, vilket jag ser som en stor framgång.

Vad tänker du om att de kommer hit till Borås och sätter upp affischer här?

– Att högerextrema gruppers aktivitet ökar runt om i Sverige är ett tecken på att vi lever i tider då rasister mobiliserar. Då är det viktigare än någonsin att motmobilisera och stå upp för demokratin, säger Mikael M Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista