Henrik Arnstad har skrivit boken 'Älskade fascism' som försöker definiera den fascistiska ideologin och skärskådar fascismen i dagens Europa. Foto: Maja Suslin / TT.

Högerextrema mobiliserar i Europa

6:08 min

Att högerextremister i helgen satte upp affischer i Borås för en nazistisk nätsajt förvånar inte Henrik Arnstad - författare och historiker bakom flera böcker om fascism.

När en grupp högerextremister på söndagskvällen affischerade i Borås för en nazistisk nätsajt, så reagerade ungdomspolitiker. Affischerna revs ner och extremisterna konfronterades.

Henrik Arnstad har bland annat skrivit boken "Älskad fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia". Han är inte förvånad.

– Just nu sker en framväxt av högerextrema grupper i hela Europa, och att de gör det i samband med ett sådant här datum visar att de vill flytta fram sina positioner.

Hur starka är de (högerextrema krafterna) här i Sverige?

– Fascismen som ideologi sitter i riksdagen idag med Sverigedemokraterna. Aldrig någonsin har den ideologin varit så stark i Sverige.  

Gruppen som genomförde affischeringen i Borås verkar klart nazistisk...

– Det ger en väldigt stark känsla att vara det också för då får man en tydlig egen identitet. Att "vi är de enda som begripit hur det ligger till, och vågar göra något åt det". Det är nästan en religös känsla att vara med i de här grupperna.

Men det sker inte bara i Sverige, utan i hela Europa...

– Demokratiminister Birgitta Ohlsson har sagt att "aldrig någonsin har så många europeer röstat på rasistiska partier", och det kan nog ligga något i det. Undantaget är framför allt Tyskland, säger Henrik Arnstad.

Han har fått stor genomslagskraft i media, bland annat efter att han stämplade Anders Behring Breivik som fascistisk aktivist.

– Det är inte så att fascismen vädrar morgonluft - fascismen är här, och troligen för att stanna. Frågan är hur stark den blir närmaste århundradet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista