Mark nobbar finnarna igen

0:31 min

Marks kommun väljer att inte stärka rättigheterna ytterligare för finska invandrare. Återigen säger man nej till att göra kommunen till ett finskt förvaltningsområde.

Att vara ett finskt förvaltningsområde innebär bland annat att den som är i kontakt med myndigheter ska kunna prata finska. Finsk förskola och äldrevård ska också erbjudas.

Aira Kauppinen är ordförande i finska föreningen i Mark, och hon är besviken över beslutet.

– Det svaret vi fått är att "kommunen erbjuder god service för den finska minoritetsgruppen", men den servicen känner vi finländare inte till.

Det är inte första gången Marks kommun backar ur ett finskt förvaltningsområde. 2011 avslogs förslaget med samma motivering - "kommunen möter behoven bra som det är".

– Det känns kallt. När vi kom till Sverige var vi väldigt välkomna att arbeta och betala skatt när det behövdes arbetare i kommunerna och i industrin. Nu när vi behöver stöd och hjälp, då är dörrarna stängda, säger Aira Kauppinen.

Det går att få statligt bidrag för att bli förvaltningsområde, och sen några år tillbaka är bland annat Borås och Göteborg finska förvaltningsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista