Rydals museum, i kommunens lokal. Foto: Peter Elvemo.
MARK

Kommunanställda flyttas till Rydal

1:16 min

Marks kommun ska nu se över om man kan flytta tjänstemän från Kinna till Rydal. Totalt berörs 300 tjänstemän i en inre flyttkarusell som ska spara pengar.

– Vi försöker få en så ett så bra utnyttjande av kommunens egna lokaler som möjligt, säger Johan Höglund, planeringssekreterare på Marks kommun.

Den kommunägda fastigheten i Rydal har varit en ständig huvudvärk sedan många år. Det är den gamla industribyggnaden där museet är inrymt som innehåller stora tomma ytor som bara kostar pengar. Samtidigt betalar man dyr hyra för lokalerna i  Kinnaström - cirka sju miljoner kronor per år.

Nu har politikerna satt ner foten och tagit ett principbeslut att grundligt utreda om det går att att flytta nära hundra personer, från Kinnaström till kommunens fastighet i Rydal.

Sammantaget berör flyttkarusellen nära 300 tjänstemän.

Nu ska en fördjupad inventering göras som tittar på vilka lokalbehov de olika förvaltningarna har.

– I det arbetet ingår också att titta på hur pass lämplig Rydalfastigheten är som kontorsmiljö, säger Johan Höglund.

För Rydal som samhälle kommer det att betyda mycket och ge många  positiva effekter på det lilla samhället som ligger drygt en halvmil norr om Kinna.
Men att många i Kinna får sin nya arbetsplats fem kilometer utanför Kinna torde hos en del vara mindre populärt.

– Jag tror att man förstår att det krävs att man nyttjar de egna lokalerna så långt det är möjligt, säger planeringssekreterare Johan Höglund.

Barn- och ungdomsförvaltningen och socialförvaltningen berörs också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista