Så här kommer orangeriet i Stadsparken att se ut (fotomontage).
BORÅS

Politiker oeniga om orangeri

Falco Güldenpfennig (KD): Vad är nyttan med detta hus?
1:15 min

Kommunstyrelsen i Borås sa i går ja till att bygga ett orangeri i Stadsparken för 31 miljoner kronor. Men politikerna var inte eniga. Allianspartierna avstod från att rösta.

Orangeriet ska enligt planerna bli ett forum för boråsarna att diskutera hållbar livsstil, stadsutveckling, klimat, miljö och energi. Det skall också innehålla några arbetsplatser för personal från Miljö- och konsumentnämnden.

Rödgrönt klartecken
Kommunalråd Tom Andersson (MP) är inte orolig för kostnaden på 31 miljoner kronor.

– Det är ett unikt, arkitektritat hus som vi egentligen inte förrän nu vetat vad det kommer att kosta.

Men hur ser du på kostnadsökningen i projektet?

– Kostnadsökningen i projekter är från 25 miljoner till 31 miljoner bland annat på grund av att det är sämre markförhållanden än vi trodde så att det måste pålas. Men vi anser att projektet är värt pengarna. Det skulle bli en pärla i Stadsparken. Dels skulle vi få det här rådrummet som stärker medborgarnas inflytande, dels innebär det en ökad trygghet i Stadsparken, säger Tom Andersson.

Alliansen tveksam
Men kristdemokraten Falco Güldenpfennig menar att det finns alltför många frågetecken kring projektet.

– Vad är nyttan med detta hus? Vilken verksamhet ska bedrivas? Sammanhangen är inte tydliga när man samtidigt ser att kostnaderna har rusat iväg.

Falco Güldenpfennig menar också att den tänkta glasbyggnaden är problematisk.

– Arkitektoniskt är den jätteintressant och toppenbra. Men det är en svår byggnad. Det kommer att bli jättevarmt på sommaren och på vintern läcker det mycket värme från huset. Så utöver kapitalkostnaden för investeringen som man kommer att betala årligen så blir i det här fallet energikostnaderna höga - på sommaren för att kyla och på vintern för att värma.

Allianspartierna och den partilöse ledamoten Krister Maconi (tidigare Sverigedemokraterna) ville ha en återremiss av ärendet.
Maconi var den ende som röstade mot förslaget, allianspartierna la ner sina röster.

Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet om orangeriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".