MARK

Flyktingboende i Mark missar målet

Mark kommuns flyktingboende för ensamkommande barn missar sitt syfte. Personalen slår nu larm om att ungdomarna blir isolerade och inte integreras i samhället.

Ungdomarna som bor på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Horred har fått uppehållstillstånd, och målet med verksamheten är att hjälpa ungdomarna att integreras i det svenska samhället.

Men som verksamheten fungerar idag finns det flera hinder mot det målet. Det menar personalen på boendet, som i en skrivelse till socialnämnden beskriver problemen.

Ungdomarna blir isolerade
Boendet ligger i Horred, två och en halv mil söder om Kinna, och ett stort problem är att ungdomarna har svårt att ta sig till och från sina fritidsaktiviteter.

– Lokaltrafiken ut till Horred från framför allt Borås och Kinna är bristfällig. Så efter klockan åtta på kvällen så blir det svårt att ta sig till och från Horred, säger Sergej Odström som jobbar som behandlingsassistent på boendet.

Det leder till att ungdomarna får avstå fritidsaktiveteter och ofta hamnar framför TV:n eller datorn, istället för att komma ut och träffa andra ungdomar. I skrivelsen till socialnämnden skriver personalen att boendet därför i stort behov av en minibuss.

Flera hinder mot integration
Skrivelsen tar också upp flera andra hinder, som personalen menar försvårar integrationen för ungdomarna och möjligheten för personalen att förbereda ungdomarna för att klara ett eget boende.

"Allt tillsammans motverkar vårt mål med att få dem att bli en del av det svenska samhället", skriver personalen.

Ett problem är själva lokalerna. De utgjorde tidigare ett äldreboende och är enligt personalen inte är ändamålsenliga för verksamheten.

– Vi skulle gärna se att vi fick andra lokaler som är anpassade till verksamheten, säger Sergej Odström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista