Rebar Hameed, arbetssökande. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad
BORÅS

Köade tio timmar för jobbintervju

0:44 min

Arbetslösheten bland ungdomar är hög, och när Biltema höll snabbaudition i Borås förra veckan kom 600 sökande. Rebar Hameed, 19 år, väntade tio timmar för två minuter.

– Det var inte ens fem minuter man fick, man fick ungefär två minuter. Man skulle snabbt rabbla sitt namn och vad man kunde och varför man ville ha jobbet. Jag kände att det gällde att prestera, "this is my only chance" kändes det som. Jag kände mig billig, att jag kunde göra vad som helst för att få jobbet, säger Rebar Hameed.

 – Jag var lite chockad över att det var så många som sökte jobben. Arbetsförmedlingen hade sagt att jag skulle ta chansen, de sökte ändå drygt tio personer, säger Rebar Hameed.

Är det ett bra sätt, att företagen anordnar snabbaudiotions?

– På ett sätt, man brukar ju inte ens komma så långt att man får se dem man söker jobb hoss. Men som arbetslös i dagsläget kan man ju göra vad som helst, man vill ha jobbet, man vill ha ekonomi, säger Rebar Hameed.

Rebar Hameed är 19 år och har varit helt utan jobb de senaste tre månaderna. Han kan tänka sig så gott som vilket jobb som helst, men han tillhör ingen prioriterad grupp hos Arbetsförmedlingen.

– När jag kom dit första gången sa de att de inte är så intresserade av min målgrupp, vi riktar in oss på de som varit arbetslös länge, sa dom! Jag tänker att de som varit arbetssökande lång tid kanske inte vill ha jobb på samma sätt som jag vill, säger Rebar Hameed.

Hur är det att vara arbetssökande då?

– Jag har mycket arbetsmoral, vill tjäna pengar och träffa nytt folk. Jag gillar inte att sitta hemma, man vänder på dygnet och en massa konstiga grejer, det blir mer och mer så att man kanske inte vill söka jobb till slut.

– Vilket jobb som helst skulle funka för mig, bara jag får en stabil ekonomi funkar det bra, säger Rebar Hameed.

– Det finns ju ingen stolthet i att vara arbetssökande. Vet man att ens kompisar jobbar så håller man sig borta, de har pengar och kan hitta på saker, man skäms när man inte har jobb, säger Rebar Hameed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista