MARK

Socialen sågar kritik mot flyktingboende i Horred

Verksamhetschef: Andra ungdomar bor ju också i Horred
1:17 min

Personalen på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Horred oroas över att barnen blir isolerade, och ifrågasätter placeringen av ett boende där. Socialen i Mark slår ifrån sig all kritik.

I en skrivelse till Socialnämnden lyfter personalen fram flera hinder för verksamheten på det nystartade boendet i Horred - brister som ska minska ungdomarnas chanser att integreras i samhället.

Man skriver bland annat att dåliga bussförbindelser till och från Horred tvingar ungdomarna på boendet att avstå från fritidsaktiviteter, exempelvis i Kinna eller Borås. I stället blir de sittande framför datorn eller TV:n på kvällarna.

Men på socialförvaltningen har man ingen förståelse för personalens kritik.

– Självklart ska ungdomarna få komma ut på aktiviteter, och det gör de också. De deltar i aktiviteter i Horred och också i Kinna och Skene. Personalen följer ju med  i den mån det går och sen åker de själva med buss och tåg. Det fungerar bra, säger verksamhetschef Maria Nilsson Fast på socialförvaltningen.

Personalen på boendet menar att en egen minibuss knuten till boendet skulle underlätta för personalen att hjälpa ungdomarna att ta sig utanför Horred på kvällar och helger. Men det önskemålet får kalla handen från förvaltningen.

– Det är inte aktuellt med en minibuss, men vi ser över hur boendet ska kunna använda de bilar och fordon som redan finns i kommunen, säger Maria Nilsson Fast.

Boendet är inrymt i ett före detta äldreboende, och i skrivelsen lyfter personalen fram att lokalerna inte är ändamålsenliga utan har en institutionsliknande karaktär. De vill ha bättre lokaler, men får inte gehör för det heller.

– Förvaltningen anser att det är ändamålsenliga lokaler i Horred och det finns inga tankar på att vi ska flytta verksamheten, säger verksamhetschef Maria Nilsson Fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".