Regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur och socialnämndens ordförande Yvonne Persson (S). Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Fler vräkta barn i Borås

1:33 min

Förra året blev femton barn vräkta från sina hem i Borås - elva fler än 2012. Orsaken kan vara en omorganisation som gjort det tuffare att få ut försörjningsstöd.

Under onsdagen höll socialnämndens ordförande Yvonne Persson (S) ett möte om hemlöshet. När hon får en väldigt konkret fråga om hur hon ser på att så många barn blir hemlösa efter att deras familjer blivit vräkta så tycker hon inte att det är hennes bord.

– Det ligger under arbetslivsnämnden. Vi har alltså från vår förvaltning inte vräkt något barn eller någon barnfamilj.

Men hur ser du på det?

– Det får absolut inte förekomma, vi måste värna om barnen naturligtvis.

Tidigare var det sociala omsorgsförvaltningen som skötte allt som rörde de som blev vräkta.
Så är det inte längre. Sedan något år tillbaka är det nämligen Arbetslivsförvaltningens bord. De är även ansvariga för försörjningsstöd för de som till exempel brottas med stora hyresskulder.

Och enligt P4 Sjuhärads källor som vill vara anonyma är det just det som ligger bakom den kraftiga ökningen av vräkta barn och deras familjer: när Arbetslivsförvaltningen tog över blev det svårare att få försörjningsstöd, även för barnfamiljer, vars ekonomi ofta är extra ansträngd.

Yvonne Persson svarar såhär på det påståendet.

– Det vågar jag inte säga. Jag vet inte vilken orsak det är.

Regeringens expert på hemlöshet Michael Anefur var med på sociala omsorgsnämndens möte om hemlöshet. Han tycker att femton vräkta barn låter mycket för en kommun av Borås storlek.

– Jag har inte statistiken i huvudet, men det låter som att det är i den övre delen om man ser till kommunens storlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista