HERRLJUNGA

Herrljunga granskas om kränkning

1:27 min

Skolinspektionen utreder nu kränkande behandling av en elev med särskilda behov i Herrljunga. Bland annat ska eleven med tvång ha låsts in i ett grupprum.

Missförhållandena anmäldes i april förra året, men sträcker långt bak i tiden.

Eleven, som har särskilda behov, ska enligt anmälan ha fått växla assistenter upprepade gånger och också långa perioder saknat det vuxenstöd som behövts för att klara skolgången.

– Jag beklagar att vi inte lyckats under alla dessa år, säger Bodil Jivegård, utbildningschef i Herrljuga.

– Det har varit många goda insatser, men också en del brister. Men aldrig några kränkningar.

Eleven ska enligt anmälan vid ett tillfälle ha tvingats in i ett grupprum med gallerförsedda fönster. Rummet har sedan låsts utifrån.

– Det kommer vi att bestrida! Vi har aldrig låst in eleven i något grupprum med galler, säger Bodil Jivegård. Det finns inga sådana rum på någon skola i Herrljunga.

Skolinspektionen gav i december Herrljunga kommun allvarlig kritik, dels för behandlingen av eleven, och dels för bristerna i åtgärder. Därför har Skolinspektionen beslutat starta en egen utredning med krav på snabba åtgärder.

– Vad har ni lärt er av det här?

– Att i fortsättningen alltid ha en god dialog med vårdnadshavarna och lyssna på elevernas signaler, säger Bodil Jivegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista