Johanna Eliasson och Sofia Stenfeldt från hyresgästföreningen. Foto: Privat

De sov i container i natt

1:50 min

Inne i containern är det varmt, där finns soffa, lampor, tv och ett minikök. Den är uppställd utanför Högskolan i Borås och här har Sofia Stenfeldt och Johanna Eliasson sovit i natt.

– Helt okej har vi sovit, men inte perfekt, säger Sofia Stenfeldt.

Containern är på 15 kvadratmeter och innehåller en soffa, en tältsäng, ett köksbord och några stolar.

– Väldigt mysigt. Jag förlorade en alfapetmatch igår kväll, vi spelade om vem som skulle få sova på tältsängen, det var helt okej, säger Johanna Eliasson.

Både Sofia Stenfeldt och Johanna Eliasson är från Hyresgästföreningen i Borås. De har valt att sova i containern för att uppmärksamma bostadsbristen. Det finns omkring 289 000 unga vuxna som skulle vilja ha egen bostad.

– Så som vi har sovit i natt, som inte är okej, det är inte långt ifrån hur många studenter har det. När man bor inneboende hos folk man knappt känner osv. Vi har ju ingen toalett här inne och det ska man ju ha i en lägenhet. Det behöver byggas fler billiga och små lägenheter, säger Sofia Stenfeldt.

– Vi vill sätta ljuset på bostadsbristen. Vi vill att kommunen tar sitt ansvar och bygger fler billiga hyresrätter. Det handlar ju dels om studenter, men också om ensamstående och äldre som vill flytta ifrån stora villor, säger Johanna Elisasson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista