Genica är en av de romska tiggare som är i Borås. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
BORÅS

Svårt för tiggare tillbaka i Borås

1:36 min

Kallt och blött och ingenstans att sova, är verkligheten för de ungefär femtio romska tiggare som kommit tillbaka till Borås från hembyn Buzau i Rumänien.

– Jag är tacksam mot Siinto som tagit emot ett tjugotal av oss, andra bor på härbärget Kastanjen som kommunen ställt upp med, säger Genica som är en av de romska tiggare som är i Borås, och Siinto Hämäläinen är en av de privatpersoner som öppnat sin dörr för tiggarna.

I slutet på december betalade Borås Stad för en buss som körde hem en stor del av de romska tiggarna, och rev det tältläger de bott i.

Det innebär att de som är tillbaka inte har en självklar plats att återvända till varje kväll.

Vilket gjort dem än mer utsatta.

Några av de romska tiggarna får plats på härbärget Kastanjen, några hemma hos privatpersoner.

Men många av dem får nöja sig med att sova på offentliga toaletter.

Och sedan de kom tillbaka till Borås från sin hemby Buzau i rumänien har dessutom fått möta alltfler människor som inte vill dem väl, säger Linda Stomberg som engagerat sig för tiggarna.

– Vi får höra att folk börjat spotta på dem, och sparka på dem, säger Linda Stomberg.

Jennica tycker ändå att de flesta är schyssta.

– Jag är väldigt tacksam mot boråsarna, de har förståelse för vår situation, men jag önskar att polisen slutar köra iväg oss som de gör.

Marcus Ålsnäs
033-177533
marcus.alsnas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista