Smörstekt rödingfilé och hälleflundra med sås på dragon och äppecider samt potatistoppar. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 31 JAN 2014

Röding och hälleflundra med dragon & äppelsås

Göran Nilsson lagar Smörstekt rödingfilé och hälleflundra med sås på dragon och äppecider samt potatistoppar.

4 personer

Fisken:

  • 240 g hälleflundra
  • 2 mindre rödtungsfiléer
  • Smör
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
  1. Skär hälleflundran i fyra fina bitar och dela rödingen i fyra bitar. Salta och peppra fisken.
  2. Stek fisken hastigt i en het stekpanna med smör.

Sås på dragon och äppelcider:

  • 1 schalottenlök
  • 1.5 dl äppelcider
  • 1 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1. 5 tsk torkad dragon
  • 1 msk smör
  1. Finhacka schalottenlöken. Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg i en kastrull.
  2. Häll på cider och fiskbuljong och låt koka till ca hälften återstår.
  3. Häll på grädden och kokta till en lagom tjock konsistens.
  4. Tillsätt smulad dragon och vispa ner 1 msk smör.

Potatistoppar:

  • 800 g Asterixpotatis eller ann fast potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • Malen vitpeppar från kvarn
  1. Skala och koka potatisen i en bunke med en potatispress.
  2. Tillsätt äggulorna och rapsoljan under kraftig omrörning.
  3. Tillsätt salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
  4. Skeda ner potatismassan i en spritspåse och spritsa fina potatistoppar på en ugnsplåt.
  5. Sätt in plåten i ugnen  i ca 10 minuter eller tills potatistopparna är gyllenbruna.

Servera nykokta färska grönsaker till fisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista