1 av 3
2 av 3
Michael Lindgren från Svenska cykelförbundet tillsammans med synskadade Susanne Mikszath. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
3 av 3
En handcykel är till för de som inte kan använda sig av benen. Istället kommer man fram genom att anvädna sig av armarna. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
BORÅS

Med en paracykel finns inga gränser för synskadade Susanne

1:19 min

Synskadade Susanne Mikszath har cyklat både halvvättern och sexdregaloppet, allt tack vara sin paracykel.

Film: Jon demonsterar sittcykeln.

Paracykel är en cykel för personer med funktionsnedsättningar. Genom att cykeln kan anpassas utefter personens funktionsnedsättning kan en stor grupp använda sig av cyklarna.

Susanne Mikszath är synskadad och har varit det mer eller mindre i hela sitt liv. Hon har sen några år tillbaka börjat använda en tandemcykel för att kunna nå friheten och motionen på ett enklare sätt.

– När jag var yngre cyklade jag själv och då tänkte man väl inte så mycket. Men det var inte bland trafik, säger Susanne.

Under vår, sommar och höst får Susanne en gång i veckan hjälp av en person från kommunen när hon vill ut och cykla.

Hur kommer man överrens om en bra hastighet?

– Det känner man. Man märker om det går uppför så kanske det går långsammare och går det nerför går det fort. Vi två som cyklar ihop nu har väldigt bra kommunikation. Vi har lärt oss att känna av varandra.

Michael Lindgren från svenska cykelförbundet kommer i helgen erbjuda Boråsare att testa på en paracykel. Det är Svenska Cykelförbundet ihop med Borås CA som står för evenemanget som är en del i projektet paracykel.

– Tanken är att fler med funktionsnedsättning ska välja att cykla för sin motion. Vi erbjuder även de som vill gå lite längre att köra lite motionslopp, säger Michael Lindgren.

- Det är ju bevisat att cykeln är väldigt skonsam och sitter man i rullstol så är det ett väldigt bra sätt att ta sig fram. Du är ett lätt sätt att stimulera och få ett högre hjärtslag, säger Michael Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista