Nytt hopp för jordnötsallergiker. Foto: Bertil Ericson/TT
HÄLSA

Nytt hopp för jordnötsallergiker

Forskare i Storbritannien har tagit ett steg närmare en behandling mot kraftig allergi mot jordnötter.

Genom att ge barn en liten mängd pulver som innehåller jordnötsprotein och successivt öka dosen har barnen efter sex månader klarat av att äta fem jordnötter utan några större reaktioner.

Maria Jenmalm, professor i allergologi vid Linköpings universitet kommenterar försöket som mycket intressant men menar att det är långt kvar innan vi kan se en behandlingsmetod på marknaden, främst på grund av att riskerna med att träna immunförsvaret på det här sättet.

– Det är ju många barn som reagerar under tiden man tränar immunsystemet med olika former av reaktioner så man måste hela tiden avväga säkerheten mot effektiviteten.

Maria Jenmalm menar också att det är osäkert om barnen skulle tåla jordnötter om behandlingen avbröts.

Om man skulle sluta ge jordnötter dagligen så är det möjligt att allergin skulle komma tillbaka och det har man inte undersökt i den här studien, man skulle behöva följa barnen under en längre tid, säger Maria Jenmalm på Linköpings universitet.

Forskarna som utfört studien är noga med att påpeka att det här absolut ingenting man ska pröva själv, eftersom riskerna är stora.

Referens: Katherine Anagnostouet al. Assessing the efficacy of oral immunotherapy for the desensitisation of peanut allergy in children (STOP II): a phase 2 randomised controlled trialhttp://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(13)62301-6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista