1 av 3
Borås stadshus. Foto: Joel Wendle
2 av 3
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). Foto: Joel Wendle
3 av 3
Kommunalråd Morgan Hjalmarsson (FP). Foto: Joel Wendle

230 miljoner i vinst för Borås stad

1:12 min

Engångsintäkter på 150 miljoner hjälpte Borås stad till en rejäl vinst för 2013. Stabilt enligt (S) - för dåligt menar (FP).

– Vi har en väldigt stabil ekonomi och en väldigt bra kontroll över den ekonomiska situationen i Borås, sa Ulf Olsson när han på fredagen presenterade det preliminära ekonomiska resultatet för Borås stad för 2013.

Resultat landar på totalt 230 miljoner kronor. Men Ulf Olsson poängterade att den större delen av vinsten utgörs av tillfälliga extraintäkter. Det handlar framför allt om återbetalning av försäkringspremier på nästa 120 miljoner och vinster av markförsäljningar på omkring 30 miljoner.

Oppositionen kritisk
Det innebär att vinsten på själva verksamheten blev 82 miljoner kronor 2013. Det ligger en bra bit under det tvåprocentsmål som finns i kommunen. Med en omsättning på omkring sex miljarder kronor, så skulle vinsten uppgå till 120 miljoner kronor, enligt tvåprocentsmålet.

Oppositionsrådet Morgan Hjalmarsson (FP) är kritisk till att de rödgröna inte lever upp till det målet.

– Ett resultat som ligger 40 miljoner sämre än vad det behöver ligga, det är inget bra resultat tycker jag, säger Morgan Hjalmarsson.

Oklart vad vinsten ska användas till
Nästan 150 miljoner kronor av vinsten 2013 utgjordes alltså av tillfälliga engångsintäkter. Något svar på vad de pengarna ska användas till, kan Ulf Olsson inte ge idag.

– När man får inkomster av engångskaraktär så måste också kostnaderna vara av engångskaraktär. Och där kommer vi nu att föra ett resonemang kring hur man kan förstärka förskola, skola och äldreomsorg, säger Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista