1 av 2
Nationalteatern år 1981: Totta Näslund, Kurt Bünz, Håkan Nyberg, Nicke Ström, Ulf Dageby och Lars-Eric Brossner. Foto: TT.
2 av 2
Ulf Dageby 2014. Foto: Pontus Lundahl/TT.
MUSIK

Ulf Dageby: "Kvällstidningarna är som avlönade mobbare"

4:17 min

Ikväll slår rockhistoriens vingslag över Borås - Nationalteatern har turnépremiär. Vi nådde Ulf Dageby, bland annat om kritiken han fått för "Så mycket bättre".

"För unga lyssnare idag är Nationalteatern ett rockband, end of  story.
För de flesta av dessa kommer det troligen som en total överraskning att  det från början faktiskt var, som namnet anger, en teater".

P4 Sjuhärad nådde Ulf Dageby i en bil på riksväg 40, fast i en bilkö. Ikväll står han på scen på Bäckängsgymnasiet i Borås med sitt nu 42 år gamla band.

Har din medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" påverkat intresset för turnén?

– Njä, det är alltid väldigt fullt med folk, men man vet aldrig.

Bryr du dig om den kritik du fått för dina tolkningar i programmet?

– Jag läser inte så mycket, men ibland är det några i kvällstidningarna som är som avlönade mobbare ungefär. Jag tyckte jag var skitbra.

Ikväll väntar sig alla hitlåtar som "Livet är en fest" och "Barn av vår tid", och 70-årige Dageby föredrar att likna Nationalteatern vid en monolit.

– Du kanske har sett "2001 - ett rymdäventyr". En blank sten som står i öknen som man inte kan krafsa på - så är vår repertoar. Om vi inte spelade de låtarna skulle folk börja kasta saker på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista