Foto: TT
KULTUR

Konstmusikens superstjärna på Sverigebesök

1:36 min

Han har skrivit filmmusik för Martin Scorsese och opera med författaren Doris Lessing. I helgen gästas Göteborg av kompositören Philip Glass som framför musiken till 80-talsklassikern Koyaanisqatsi.

Kulturnytt fångade den 77-årige Philip Glass på väg till repetitionen och frågade hur han har det med scenskräcken.

– Om jag är förberedd och vet vad jag gör har jag kul. Annars är jag livrädd.

De gånger han har förberett sig ordentligt är det inga problem för Philip Glass att kliva upp på scen. Annars är han skräckslagen, säger han.

Superstjärnan inom nutida konstmusik är på väg att repetera med Göteborgssymfonikerna och kören inför den kombinerade konserten och visningen av filmen Koyaanisqatsi på Scandinavium i Göteborg.

Det som gör att regissören Godfrey Reggios film efter över 30 år fortfarande lockar besökare är att den visar kontrasten mellan det organiska sättet att leva och hur kontrollerade vi är av maskiner, tror Philip Glass.

– Budskapet är väldigt enkelt det finns ett organiskt sätt att leva, och så är en del av livet kontrollerat av människor.

Framgångarna har han haft från det att han blev 40 och framåt tackar han sin förmåga att inte bry sig om vad andra säger, men också att aldrig tycka synd om sig själv. Hans bästa verktyg är fantasin.

Philip Glass är ständigt på resande fot och arbetar fortfarande för fullt. Han drömmer om att få göra musiken till en av Oceans Eleven-regissören Steven Soderberghs filmer. Men han har inte vågat fråga, trots att de känner varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista