1 av 2
Båtbyggarproffset Jesper Willén från Grundsund med amatörbyggaren Gustaf Lind. Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
BÅTMÄSSAN

Mindre intresse för segelbåtar

6:33 min

Försäljningen av segelbåtar har minskat drastiskt de senaste åren, och det avspeglas tydligt i utbudet på båtmässan i Göteborg.

Idag är bara drygt var tionde båt en segelbåt och försäljningen av segelbåtar har minskat betydligt mycket mer än för motorbåtar de senaste fem åren.

Statistiken syns tydligt på båtmässan i Göteborg där det är helt övervägande motorbåtar som visas upp.
Mässgeneralen Bengt Wallin är nöjd med alla världspremiärer och jämför årets mässa med förra årets.

– Vi har i år något färre utställare än förra året - 271 företag. Men vi har 50-60 fler båtar än förra året. 384 båtar fanns det inne i förrgår natt när vi gick runt och räknade dem, säger Bengt Wallin.

På mässan fanns förstås representanter för stora segelklasser som optimistjollen och trissjollen på plats.

– Vi står ju här för att vi hör ju till båtmässan tycker vi, vi är ett anrikt förbund som funnits i över 50 årsom trissjollen varit med och seglat. Vi vill ju marknadsföra segling och vi tycker att vi har koncept som passar en bred grupp seglare, säger ulricehamnsbon Karl-Åke Ragnarsson från Trissjolleförbundet.

Hur kommer det sig att trissjollen lever kvar i dag?

– Den är allsidig, den är inget high-tech, nej det är den inte. Den ger det man behöver ha, man kommer ut och seglar och man kan utvecklas i den.

I över 7000 exemplar har trissjollen tillverkats och den tävlas fortfarande med fullt ut.

Mässans minsta båtar - är radiostyrda modellsegelbåtar. En sport som funnits sen 70-talet också med tävlingar SM, EM och VM och på mässan berättade Stefan Olsson från Stenungsunds Segelsällskap om att en ny klass kommer att ha sitt första SM till hösten i Stenungsund.

Men amatören Gustaf Lind har byggt en 23 fots lång dagseglare i trä tillsammans med ett proffs från Grundsund.

– Jag tyckte när jag blev pensionär skulle jag göra nåt med händerna. Det är huvudskälet. Jag har hållit på flera år med den här båten och det har varit roligt och en upplevelse.

Här står ni mitt på mässan och det är nästan bara motorbåtar runt omkring er. Varför är det så tror du?

– Det kan man undra. I dessa tider när vi talar om koldioxid och höga bränslepriser och sånt, jag vet inte. Det är svårt att förstå. För mig känns det att vi är på fel väg. Den här båten vi har byggt saknar ju motor, det är åror och segel som gäller.

Båtmässan i Götebrog pågår till och med söndag 9 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista