Johanna Petersson och hennes mamma Chris Palmgren. Foto: Jenny Hellström.
OMSORG

Strulig byråkrati ger Johanna långa resor

1:37 min

Byråkrati gör livet svårare för 19-åriga Johanna. Hon är gravt synskadad och har ett begåvningshandikapp. När hon ska på behandling måste hon först åka till Rydal, och sedan till sjukhuset.

Den här nyheten kom till tack vare vårt publiknätverk. Tipsa oss gärna på 033 17 75 45 eller p4sjuharad@sr.se.

– Det tar tid. Har man annat att göra till kvällen får man vänta, säger Johanna Petersson.

Resa i etapper
Det är ungefär varannan månad som hon behöver besöka sjukhuset i Borås, men resan dit har blivit en krånglig historia.
Johanna, som går på naturbruksgymnasiet i Sätila, måste först ta färdtjänst till Rydal, för att sedan byta till en annan bil som kör själva "sjukresan" till Borås.

"Onödigt krångel som både kostar tid och pengar" menar Johannas mamma Chris Palmgren.

– Ibland kan det vara att de hämtar två timmar innan hon är framme, och ska man sedan få ihop det här med att färdtjänstbil ska träffa den här tiden, när behöver hon åka då? Hur många timmar ska det ta, undrar Chris Palmgren.

Regler är regler
Orsaken till att Johanna inte kan åka direkt från skolan till sjukhuset beror på att färdtjänst och sjukresor är två olika system med olika huvudmän, kommunen och regionen.

Johanna bor på ett internat på skolan men hon är skriven i Rydal, och enligt regionens regler bekostas sjukresor bara mellan folkbokföringsadressen och sjukhuset, eller motsvarande sträcka.

– Nu låter jag jättefyrkantig men en regel är en regel, och den har vi fått i uppdrag att följa, säger Lena Martinsson som ansvarar för sjukresor i regionen.

Är det pengar det handlar om?

– Nej, ibland är det ju praktiska saker också. Att man ska kunna utgå från en adress, till en adress, säger Lena Martinsson.

Johannas mamma Chris Palmgren är dock kritisk.

– Det måste vara fel på regelverket är man är så stelbent att man inte kan se att hon faktiskt bor på skolan under veckorna, säger Chris Palmgren.

Den här nyheten kom till tack vare vårt publiknätverk. Tipsa oss gärna på 033 17 75 45 eller p4sjuharad@sr.se .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista