1 av 2
Foto: Ulf Palm/Scanpix.
2 av 2
I år är det 90:e gången som det nio mil långa loppet körs mellan Sälen och Mora. Foto Ulf Palm/Scanpix.
SKIDOR

Ström(av)hopp från Vasalopp

Med bara en knapp månad kvar till Vasaloppet är det slutsålt sedan länge. Men det är ändå inte kört för de som vaknat sent. Uppåt 30 procent hoppar av varje år, och i år kan det bli många.

Den 2 mars körs det 90:e Vasaloppet. Men numera pågår lopp mest hela tiden, en och en halv vecka i slutet av februari och en vecka i mars.

Under vinterveckan med Öppet spår, Tjejvasan med mera noterar arrangörerna återigen nytt anmälningsrekord, drygt 67 000 och fullbokat för länge sedan, med undantag för några platser kvar till Ungdomsvasan. De 15 800 platserna till huvudloppet var slutsålt redan i mars i fjol.

Många hoppar av

Men det är ändå inte kört för dem som vaknat sent. Tiotusentals, eller så många som runt 30 procent enligt sportchefen Johan Eriksson, av dem som ursprungligen anmält sig kommer aldrig till start.

Deras startplatser hittar många gånger nya ägare via bytessajter på nätet, där en del hoppas göra sig en hacka. Men några direkta problem med folk som vill tjäna pengar på en andrahandsmarknad tycker sig inte Johan Eriksson ha märkt. 

– Influensatider i februari och dålig snötillgång förklarar en hel del, säger Johan Eriksson om det vanligtvis stora antalet anmälda som hoppar av.

Och även om inte alla startanmälningar hittar nya ägare så brukar de flesta platserna på startlinjen ha fyllts tills det är dags, enligt Eriksson.

Undviker ge råd
Efter en rad vintrar med finfin snötillgång i stora delar av landet ser det annorlunda ut i år, även om ett visst tillskott kommit de senaste dagarna.
I exempelvis Stockholms län, det område som har flest antal anmälda, är det än så länge klent med snö i spåren. 

– Jag har märkt en viss ökning på frekvensen av diskussionen om att sälja sin plats, säger Johan Eriksson.

Och att det är så många som runt hälften av de anmälda som startar för första gången spelar nog in, speciellt om tillgången till träning på snö varit sämre i år.

Men hur mycket man ska ha tränat för att orka i mål är högst individuellt. Så några generella råd aktar sig Johan Eriksson från att ge. 

– Men det är nog bra att ha några mil i benen.

67 100 är anmälda till årets Vasaloppsvecka, som körs enligt följande:

21 feb: Kortvasan, 10 000 anmälda
22 feb: Tjejvasan, 10 000 anmälda
23 feb: Ungdomsvasan, (ingen uppgift)
23 feb: Öppet spår, 10 000 anmälda
24 feb: Öppet spår, 8 000 anmälda
25 feb: Halvvasan, 5 000 anmälda
28 feb: Stafettvasan, 8 000 anmälda
2 mars: Vasaloppet, 15 800 anmälda

Medelåldern på de anmälda är 41,8 år och 40 procent är kvinnor.

Källa: Vasaloppet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".