1 av 3
Yxa med texten "Första varningen". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
2 av 3
Jan Bromander Foto: Mikael Olmås
3 av 3
Märke i farstun efter inkastade yxan Foto: MIkael Olmås
DALUM

Yxattacken tvingar Jan att flytta

1:39 min

Djurrättsaktivisternas yxattack tvingar Jan Bromander i Dalum att flytta. Idag vittnar han i rättegången om minkfarmare som utsatts för hot, mordbrand och trakasserier.

Idag fortsätter rättegången i Skövde Tingsrätt mot de djurrättsaktivister som greps i Borås misstänkta för en rad attentat mot minkfarmare i Skaraborg. En av dom drabbade är Jan Bromander i Dalum. När hans systerson startade minkuppfödning fick Jan en yxa med dödshot kastad genom fönstret.

– Jag är mest förbannad, en yxa skrämmer inte mig, säger Jan Bromander. Men min fru är livrädd, så nu säljer vi huset.

Jans systerson hade tidigare hotats och trakasserats av djurrättsaktivister efter sitt beslut att starta farmen. Men det skulle sprida sig. Natten till den 25 juli i somras hörde Jan klirr av krossat glas inne i sitt hus i Dalum.

– Jag trodde det var katten som vält en blomkruka, så jag gjorde mig ingen brådska. Jag gick till och med på toa innan jag kollade.

Bland glassplitter på golvet i farstun låg en yxa. På skaftet var ett budskap inristat: "Minkfarmare = död". Utanför låg ytterligare en yxa som missat sitt mål.

– Frugan och dottern var borta. Det var tur för dotterns rum ligger precis intill farstun.

Men nu vill familjen inte bo kvar, utan letar bostad någon annanstans.

– Men det lär väl inte hjälpa, det är lätt för aktivisterna att leta upp en.

– Men jag har sagt till systersonen att han ska fortsätta med farmen, man ska inte ge upp för såna där, utan slå tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista