foto: P4 Göteborg

Rutiner saknas när barn hastigt förlorar förälder

1:37 min

Det saknas övergripande struktur, samordning och rutiner för att ta hand om barn som oväntat förlorar en förälder. Det visar en kartläggning som gjorts av Västra Götalandsregionen och Socialstyrelsen.

Trots bristen på rutiner görs många bra saker av enskilda individer. Hanna Lindbäck jobbar efter 11 år på barn- och ungdomsakuten nu på ambulansen:

– Detta är en av de svåraste situationer man har inom ambulansen, att möta barn med sorg i kris och svara på de frågorna och kanske försöka förklara att mamma kommer inte tillbaka mer eller att pappa kommer inte hem mer.

I Sverige drabbas varje år drygt 600 barn av att en förälder plötsligt dör. Det handlar om självmord, våld och olyckor och ofta är det väldigt unga barn som drabbas. Kartläggningen som gjorts visar att det saknas rutiner för hur dess barn ska tas omhand i den akuta situationen. Ingela Heimann ansvarar för kartläggningen i Västra Götaland:

– Det man kan säga är att det finns i de flesta organisationer inga specifika rutiner för det här, men det finns många som gör väldigt bra insatser ändå. Men då gör man det utan att det finns överenskommelser, utan rutiner, säger Ingela Heimann.

Ingela Heimann har en tydlig bild av vad orsaken är till att situationen ser ut som den gör:

– Den springande punkten är att vi inte räknar in barn som anhöriga, alltså i begreppet. När någonting sådanthär händer så måste man alltid fråga "Finns det barn? Vem tar hand om dem? Vem ansvarar för det?"

Alla inblandade verksamheter efterlyser någon form av rutin och tydlig ansvarsfördelning, men ändå görs många bra saker av enskilda individer. Hanna Lindbäck igen:

– De mindre barnen, död är inte det definitiva för dem. De tror att det finns något efteråt, så man får tänka på hur man uttrycker sig och att man är ärlig och talar om det man vet. Vet man inte så får man tala om det. Man får aldrig lova något man inte kan hålla, för då litar de inte på resten av kedjan heller, utan var ärlig och tydlig. På ett språk som barn förstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista