Göran Andersson, ordförande i Roasjö byalag och fiberförening. Foto: P4 Sjuhärad/Arkiv
ROASJÖ

Uppåt och framåt för liten by

1:28 min

De senaste åren har den lilla byn Roasjö haft ett riktigt uppsving, aldrig förr ha det varit så många barn och ungdomar - generationsväxling, förklarar byalagets ordförande Göran Andersson den positiva förändringen.

– Tillväxten började för cirka tio år sedan när det blev ett generationsbyte. Äldre människor flyttade och yngre flyttade in. Vi har legat mellan 150-160 invånare, men nu är vi ungefär 180 stycken i och med att vi har så många ungdomar och barn här, säger Göran Andersson.

Göran Andersson tror att den rena landsbygden och  den natursköna miljön, får folk att vilja bosätta sig i Roasjö. Nu hoppas han på att det kommer att se lika bra ut med befolkningen i framtiden.

– Utveckling är ju ett måste, det handlar om byggnation och att människor trivs att bo. Landsbygden måste ha sin befolkning för att få folk utifrån att komma hit. Sedan så måste vi ha betesdjur för att hålla markerna öppna, det är viktigt, säger Göran Andersson.

Kerstin Johansson och hennes sambo flyttade från Öxabäck till Roasjö för tio år sedan, då hade de inga barn själva. Hon beskriver att området då var lugnt, och att det var många äldre som var bosatta.

– De flesta barn har kommit efter att vi skaffade våra. Vårt äldsta barn är 7 år, sedan har vi en på 5 år och en på 3 år - de har ju många kompisar i deras ålder nu när det är så många barn. Vi har haft barnträffar, tipspromenad och grillkvällar tillsammans med andra familjer omkring. Det är trevligt att lära känna varandra bättre och speciellt för barnen, säger Kerstin Johansson.

Hade ni bosatt er i Roasjö om ni hade letat efter hus i dag?

– Det är mycket möjligt! Läget är bra, nära till de flesta orterna. Jag jobbar som lärare så  det finns en del skolor i närheten att välja på, min sambo jobbar i Kinna och det är inte långt bort heller. Sedan kan man ha djur - som vi har hästar, får och katter bland annat och det är en fördel med landsbygden, säger Kerstin Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista