Illustration: Rebekka Mornio / TT

Hårdare straff för nätpedofil - vill gå till HD

Hovrätten skärper straffet mot den man från Göteborgstrakten som dömts för att ha utnyttjat flickor för sexuell posering framför webbkamera. Straffet höjs från två års fängelse till tre år och sex månader. Mannens advokat vill dock få domen prövad i Högsta Domstolen.

Enligt hovrätten väger de nu också in att mannen har varit förslagen och kontaktat ett stort antal unga flickor. Han ska, med hjälp av ett nätalias, ha kontaktat ett 20-tal flickor och försökt få dem att posera nakna framför webbkameran.

En 13-årig flicka mannen kontaktat i Kumla tog senare sitt liv och hovrätten skriver att enbart det agerandet motsvarar ett och ett halvt års fängelsestraff.

Där tingsrätten dömde mannen för sexuellt ofredande vill hovrätten istället straffa mannen för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Mannens advokat Ingvar Backman säger att både han och hans klient är besvikna, och han ska nu försöka få prövningstillstånd för att ta upp fallet i Högsta domstolen.

Vad skulle kunna föranleda Högsta domstolen att ta upp fallet?

– Gränsdragningen i hur man ska bedöma den här typen av gärning, eftersom tingsrätten och hovrätten gjort olika bedömningar, säger Ingvar Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista