Bäckängsgymnasiet i Borås. Foto: Joel Wendle.
SKOLA

Högt söktryck till kommunala skolor - men det blir trångt

1:05 min

Fler och fler elever väljer kommunala gymnasieskolor i Borås, så har trenden varit i flera år men baksidan är att det blir trångt. Flera skolor lider redan av trängsel.

Nästan nio av tio blivande gymnasieelever i Borås har valt en kommunal gymnasieskola, visar siffrorna efter sista ansökningsdagen i fredags.

Men det finns en baksida, flera skolor - framför allt Bäckängsgymnasiet - lider av trångboddhet. Eleverna tvingas ha lektion i andra lokaler, bland annat församlingshemmet och kommunhuset men där har det varit problem med att få internet att fungera i elevernas datorer.

– Vi jobbar på det, och hoppas att vi ska hitta en permanent lösning, säger Anna Svalander (FP), ordförande i utbildningsnämnden i Borås.

Flera tillfälliga lokaler har kommit till på Bäckäng, bland annat har Biologiska museet flyttat och lokalerna har gjorts om till lektionssalar. Anna Svalander hänvisar till att Allliansen har velat bygga ut men har inte fått gehör för sitt förslag hos övriga partier.

– Att nätet inte fungerar är ju inte bra men det viktigaste är ändå att eleverna får gå det program man har valt i första hand, säger Anna Svalander.

De mest sökta programmen är ekonomiprogrammet på Sven Eriksson och samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Bäckängsgymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista