BORÅS

Osund konkurrens - servicekontoret i rätten

1:33 min

För två år sedan stämde Konkurrensverket Borås kommun för att kommunen genom sitt servicekontor konkurrerar om mark- och anläggningsarbeten på den privata marknaden. Idag startade rättegången i Stockholms tingsrätt.

Konkurrensverket menar att det kommunala servicekontoret har flera konkurrensfördelar gentemot privata företag och vill därför att domstolen ska förbjuda servicekontoret att utföra jobb åt andra än kommunen.

Kommunen håller inte med

Ingemar Persson, förvaltningschef på servicekontoret, håller dock inte med om att servicekontoret konkurrerar på ojämlika villkor.

– Vårt sätt att hantera produktionen och prissättningen på uppdrag ser precis likadant ut som för vilken entreprenör som helst, säger Ingemar Persson.

Konkurrensverket pekar i sin stämning på flera förhållenden som myndigheten menar innebär att servicekontoret har konkurrensfördelar och kan hålla lägre priser på jobb än vad privata företag kan. Bland annat det faktum att servicekontorets verksamhet är skattefinansierad och inte har något vinstkrav. Och att servicekontoret inte kan gå i konkurs.

Privata företag missgynnas

Enligt konkurrensverket leder kommunens agerande till att privata företag missgynnas och att konkurrensen på marknaden för mark- och anläggningsarbeten i Borås försämras.

Men Borås kommunen bestrider alltså den här stämningen.

– Jag är helt övertygad om att vi följer kommunallagen så som vi har gjort hela tiden, säger Ingemar Persson.

Att servicekontorets agerande nu ska bedömas av domstol välkomnas ändå av servicekontoret.

– Det är viktigt att det blir klarhet i frågan. För det här ifrågasättandet av vår verksamhet kan upplevas som jobbigt av vår personal och av underleverantörer, säger förvaltningschef Ingemar Persson.

En del i stämningen handlar om att servicekontoret också har gjort jobb i andra kommuner, vilket enligt Konkurrensverket strider mot kommunallagen. Och där har servicekontoret tagit till sig av kritiken och utför numera bara uppdrag inom kommungränsen.

Rättegången pågår under fem dagar och avslutas på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista