Fredrik Nilsson är testledare för Mensa. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
BORÅS

Fredrik har ett IQ högt över genomsnittet

Fredrik Nilsson: "Man känner sig lika korkad"
1:41 min

Fredrik Nilsson har ett IQ på 135, som är högt över genomsnittet, men för det känner han sig inte smartare än någon annan.

Fredrik Nilsson från Borås har varit testledare för Mensa sen 2005 och för honom är föreningen ett bevis på hans kompetens.

– Man går inte runt och tycker man är bättre än andra. Jag säger det i stort sett aldrig. Man diskuterar fortfarande intensivt på möterna om man ens ska ha med det på sitt CV. Men klart att det är positivt. Det är ett bevis på att man är duktig på någonting. Även fast det för vissa sticker i ögonen, säger Fredrik Nilsson.

Som testledare håller Fredrik i intagningsproven till mensa. Han administrerar och ser till så att provet genomförs korrekt. Genom de år som Fredrik varit testledare är det oftast mer män än kvinnor som deltar. En av anledningarna tror Fredrik handlar om att män har större ego än kvinnor även om män och kvinnor sammantaget har samma medelinteligens.  

– Det är bevisat att män har en större spridning. Det finns fler män som har hög IQ men också fler män som har lägre IQ, säger Fredrik.

Känner man sig mer smart än andra?

– Nej, man känner sig lika korkad som alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".