Reimar Westerlind. Foto: Jan-Åke Thorell
KONGRESSHUSET

Kongressmotståndare vill ha folkomröstning

Reimar Westerlind: "Det är tjänstefel"
0:44 min

Ett nätverk av företagare i Borås kommer att överklaga kommunens beslut att bygga ett kongresshus. Företagarna vill också få till en folkomröstning mot kongresshuset.

– Politikerna ska satsa på skola, vård och omsorg, de ska fylla hålen i asfalten på gatorna - de ska se till att vi har lag och rätt i samhället men det är ingen näringslivsverksamhet, säger Reimar Westerlind, en av de företagare som står bakom den överklagan som nu ska lämnas in.

Nyligen klubbade politikerna igenom att Borås kommun ska satsa 200 miljoner kronor på att bygga om Folkan till ett kongresscenter men både före och efter beslutet har debatten kring satsningen gått het. Flera namnkunniga företagare i Borås har gjort sina röster hörda - både för och emot kongresshuset.

Företagaren Reimar Westerlind är en av de som vänder sig emot att kommunen ska göra den här satsningen, som han menar konkurrerar med privata näringsidkare i Borås.

– Detta är ett tjänstefel, för de politiker som har klubbat igenom detta har inte den insikten som det krävs och den kompetensen, säger Reimar Westerlind.

Förutom att överklaga beslutet hoppas företagarna skapa opinion bland boråsarna för att få till en folkomröstning.

Alla partier i Borås har dock varit eniga om att bygga kongresshuset. Kommunalrådet Ulf Olsson (S) har tidigare försvarat satsningen med att den visserligen kommer att kosta pengar men också kommer skapa arbeten.

– Det kommer ju att kosta pengar i den mening att det kommer att vara en nettokostnad för Borås Stad. Men det kommer också att medföra en ekonomisk omsättning totalt sett inom Borås gränser som i sin tur kommer att leda till arbetstillfällen, säger Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".