BORÅS

Skidäventyr med miljön i fokus

1:34 min

Italienaren Giacomo de Stefano ska åka skidor de 300 milen mellan Oslo och Nordkap för att sätta fokus på miljöpåverkan. Den äventyrlige italienaren samarbetar också med forskningsinstitutetet SP i Borås.

Giacomo de Stefano berättar att han är uppvuxen i de italienska Alperna, där han på nära håll har sett den negativa påverkan som turismen har på miljön. När hundratusentals turister på vintern invaderar små byar och vill fortsätta med samma livsstil som de har hemma i stan.

Ett stort problem, anser Giacomo de Stefano, är alla transporter, till exempel att köra fisk hela vägen från kusten upp till restaurangerna i bergen.

Genom att på ett så miljövänligt sätt som möjligt resa genom de skandinaviska vinterlandskapen, vill Giacomo de Stefano lära sig om lokalbefolkningens förhållande till naturen och miljön. Och han är övertygad om att hitta många positiva exempel, som han vill sprida dels på sin blogg, dels i en dokumentärfilm.

Giacomo de Stefano har tidigare genomfört flera projekt som alla syftar till att lyfta olika miljöfrågor, framför allt människans påverkan på vattnet.

I ett av hans andra projekt samarbetar han med forskningsinstitutetet SP i Borås. Det handlar om en ny, miljönvänlig bottenfärg för båtar. De Stefano läste om SP:s arbete med färgen, vilket lett till att han nu ska prova färgen i sitt nästa projekt, som är en lång båtresa.