Elfsborgs nye huvudtränare Jan Mian och U21-tränaren Jesper Bengtsson, som ersätter Mian när han måste lämna träningslägret i Marbella. Foto: Pege Johansson
FOTBOLL

Första träningsmatchen för Elfsborg

1:37 min

Ikväll är det dags för Elfsborgs första träningsmatch för året, i Marbella mot rumänska storlaget Steaua Bukarest. Men Elfsborgs nye huvudtränare missar matchen - han flyger till Stockholm för att gå på kurs.

Elfsborgs nye huvudtränare Jan Mian, som tidigare var lagets fystränare, måste lämna träningslägret i Spanien för att gå färdigt Svenska fotbollförbundets elittränarutbildning.

– Det är klart att det inte är optimalt men vi har en stab som klarar det här. Vi har diskuterat hur vi ska lägga upp det här träningslägret så det är inga problem, säger Jan Mian till P4 Sjuhärad på plats i Marbella.

Nu får den nuvarande U 21 tränaren Jesper Bengtsson ersätta Jan Mian på träningslägret. Hur ser då Mian på uppdraget att ta över ansvaret för anrika IF Elfsborg i ett läge då nästan tiotalet spelare lämnar klubben?

– Om man tittar på de spelare som har försvunnit så är det flera spelare som inte spelat särskilt mycket. Men någon måste ju axla Ishizakis mantel och det finns ju några som kan göra det. Jag tänker på Claesson, Mikkel, Simon Hedlund, Hult... Det är ju spelare som ska vara poängspelare och som förhoppningsvis kommer att leverera lite mer än förra året, säger Jan Mian.

Vad har du för målsättning med säsongen?

– Jag har prestationsmålsättningar. Vi ska prestera i matcher, vi ska prestera i träningar. Går vi ifrån en träningsplan och har presterat hundra procent på alla händer och fötter, då är jag nöjd. Sen så tycker jag att det är självklart om man är en föreningen som Elfsborg, så ska man vinna allt man ger sig in i.

Lösningen med Jan Mian som ny huvudtränare presenterades i slutet av förra året. Klas Ingesson fick då den nya rollen som manager, vilket innebär att han är chef över A-lagstränarna och övergripande ansvarig för seniorfotbollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista